english

A kampusz története

A Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza 2016. január 1-én kezdte meg működését. A Kampusz alapító partnerei a kőszegi ISES (Institute for Social and European Studies) Alapítvány, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és Kőszeg város önkormányzata.

A Hankiss Elemér és szellemi műhelye köré épülő, az általa megfogalmazott értékeket és kutatásokat továbbvivő Kampusz létét nagyban Miszlivetz Ferenc tevékenységének köszönheti, aki a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vezetőjeként a Kampusz létrejöttét a kezdetektől támogatja.

A Kampuszt hivatalosan 2016. március 9-én avatták fel, az oktatás 2016. szeptemberében kezdődött meg Nemzetközi tanulmányok mesterszakon angol nyelven, kulturális örökség-menedzsment és fenntartható fejlődés szakon szintén angol nyelven. A tervek szerint a képzési kínálat később tovább bővül például turisztikai desztináció-menedzsment, valamint szőlő- és borászati szakmérnök szakkal.

A Kampusz megnyitóján Boda Dezső a Kampusz megbízott igazgatója az egyetemek hálózatosodásának fontosságát, Gelencsér András rektor a társadalomtudományi kutatás-fejlesztés kőszegi lehetőségeit, Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere Kőszeg iskolaváros szerepét hangsúlyozta.

Az avatóünnepségen átadták a Pannon Egyetem díszdoktori címét Bogyay Katalinnak, Magyarország ENSZ-nagykövetének, aki hosszú évek óta figyelemmel kíséri és segíti Kőszeg oktatási, kulturális valamint idegenforgalmi fejlődését, és sokat tett azért is, hogy megindulhasson a városban az egyetemi képzés. Bogyay Katalin a díszdoktori oklevél átvétele után A multilaterális és kulturális diplomácia szerepe a nemzetek közötti párbeszédben címmel tartott előadást.

A kőszegi felsőoktatás fejlesztése szerves része a Kreatív Város Fenntartható Vidék (KRAFT) elnevezésű mintaprogramnak. A programnak köszönhetően Kőszeg belvárosának olyan patinás épületei is megújulnak, amelyek a jövőben oktatási célokat is szolgálnak.

Kampusz

Kőszeg: Ahol multidiszciplináris látásmód uralkodik, ahol a kritikai gondolkodást tanítják és ahol a múlt és a jövő találkozik.
A kampusz Nyugat-Magyarországon, Kőszeg szívében fekszik. A történelmi kisváros hangulatos, páratlan környezete kiváló lehetőséget biztosít a minőségi tudás elsajátításához.

A Kőszegi Kampusz nem csak értékes diplomát kínál, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók vezető kutatók irányításával élvonalbeli kutatásokban vegyenek részt: a hallgatóink abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy az Egyetem és a Kampusz mellett a közelmúltban alapított „Instute of Advanced Studies Kőszeg” (iASK) kutatóintézet munkájában is részt vegyenek. 

Kőszeg: A jövő itt kezdődik.